Skip to main content

Empowering Roma girls through community art este un proiect bazat pe un concept unic de implicare a membrilor unei comunitati in arta comunitara.

Proiectul este sustinut de o echipa de 3 Alumni alaturi de o echipa de traineri, artisti locali si internationali in parteneriat cu organzatii si stakeholderi locali. Proiectul este sustinut de Ambasada Statelor Unite ale Americii si finantat prin Departamentul de Stat, Bureau of Cultural Affairs, USA.

Echipa Alumni: Magda Ilie – coordonator proiect, Ionela Ciolan – coordonator comunicare, Oana Bacil – coordonator artistic.

Scopul proiectului este de a crea o comunitate puternica de tinere de etnie roma, prin expunerea la informatii, dialog si participare la viata comunitatii, folosind un limbaj universal, care invita la creativitate, exprimare si comunicare, prin tehnica picturii murale si a desenului participativ.

Consideram ca, participarea la acest proiect artistic aduce beneficii directe, atat tinerelor implicate in proiect si comunitatii locale prin expunerea si constientizarea valorilor etnice, cat si publicului larg, prin promovarea dialogului si eliminarea stereotipiilor persoanelor roma. Magda Ilie- Coordonator proiect

In contemporaneitate, arta nu mai este folosita spre a prezenta o lume noua, imaginara, nemaivazută maselor – nu mai prezinta o utopie sau un simulacru, ci are ca rol principal gasirea unor modalitati mai bune de a locui lumea in care traim. Astfel, artistul poate fi fiecare dintre noi, iar experienta crearii operei de arta primeaza. In proiectul EMPOWERING ROMA GIRLS THROUGH COMMUNITY ART, accentul s-a pus pe procesul crearii operei de arta, pe identificarea si sublinierea caracteristicilor unei comunitati si mai ales pe crearea unei stari pozitive, optimiste si destinse in randul participantelor.  Adina Mocanu – Artist Vizual Coordonator

Comunicat de presa, Iunie 2018

Conferinta proiect – Dezvelire lucrarea artistica participativa, Iunie 2018, American Corner, Biblioteca Nationala a Romaniei

Mrs. Abigail Rupp – Senior Chief of Mission, Ambasada Statelor Unite ale Americii

De ce arta comunitara?

In primul rand pentru ca arta este universala, invita la un dialog deschis, exprimare libera si creativitate, fara stereotipii.

Un alt motiv este crearea de punti intre lumea artistilor si comunitate, crearea unui spatiu comun, rar intalnit in societatea romaneasca, prin care artistul ia contact direct cu lumea si problemele sociale in timp real, putand sa transpuna alaturi de participanti realitati sociale contemporane.

Arta comunitara transmite un mesaj lumii intregi  printr-un limbaj non-violent, constient si concret, invitand la actiune.

Asadar, arta comunitara inseamna interactiunea sau dialogul artistului cu comunitatea.

Termenul a fost definit spre finalul anilor ‘60 fiind cunoscut mai ales in Statele Unite ale Americii, Canada, UK si Australia. De cele mai multe ori, proiectele de arta comunitara au loc in comunitati dezavantajate, avand o puternica componenta sociala, civica, de empowerment a participantilor, cu ecou asupra unor probleme nationale sau chiar internationale.

De ce tinere de etnie Roma?

La nivel european populatia Roma este cel mai discriminat grup minoritar, in sondaje fiind cotat cu cea mai scazuta incredere la nivelul populatiei majoritare, ceea ce aduce grave consecinte la nivel social si economic persoanelor de etnie Roma.

In Romania, 3% din populatie este de etnie, fiind al doilea grup etnic ca marime din tara, cu majoritatea populatiei aflata in saracie, minori si tineri care nu urmeaza o forma de invatamant sau fara loc de munca. In randul femeilor se inregistreaza un grad ridicat de  abandon scolar asociat cu nasteri inca din perioada adolescentei sau casatorii foarte devreme, la varste minore.

Dorim sa cream oportunitati de exprimare si afirmare a tinerelor de etnie Roma, care au un interes in zona artistica sau sa fie active in cadrul comunitatii lor.

Ne dorim ca, pictura să fie expusa ulterior in cat mai multe locatii in-door si outdoor, iar metodologia impreuna cu conceptul proiectului sa reprezinte un model pentru initiative similare in diferite comunitati cu populatie Roma din Romania.

Proiectul are loc in Judetul Ilfov, unde populatia de etnie Roma reprezinta aproximativ 5% reprezentand cea mai mare populatie de etnie din judet.

Continuarea navigării implică utilizarea cookies.

Accept
Confidențialitate ×
×