Empowering Roma girls through community art este bazat pe un concept unic de implicare a unui grup etnic minoritar dezavantajat in arta comunitara.
Scopul proiectului este de a crea o comunitate puternica de tinere de etnie roma, prin expunerea la informatii, dialog si participare la viata comunitatii, folosind un limbaj universal, care invita la creativitate, exprimare si comunicare, prin tehnica picturii murale si a desenului participativ.
Consideram ca, participarea la un proiect artistic va aduce beneficii directe, atat tinerelor implicate in proiect si comunitatii locale prin expunerea si constientizarea valorilor etnice, cat si publicului larg, prin promovarea dialogului si eliminarea stereotipiilor persoanelor Roma. Magda Ilie – Manager Proiect
Tinerii din comunitate vor participa la o serie de ateliere în cadrul cărora vor explora istoria romilor din Europa si din Romania, vor viziona filme și documentare despre implicarea romilor in proiecte artistice si contributia acestora la cultura romaneasca.
Din randul participantilor, 20 de tinere de etnie Roma vor fi selectate pentru a participa la ateliere de pictura si desen participativ si vor vorbi despre propria experienta de a fi Roma in societatea romaneasca si totodata in comunitatea de care apartin. Tinerele vor avea oportunitatea de a se exprima creativ si de a invata tehnici specializate de pictura, desen si schita, sub indrumarea unui artist local. Împreună cu acesta vor realiza conceptul unui desen de dimensiuni foarte mari (aprox. 10 m lungime), care să exprime identitatea Roma, calitatile si valorile asociate etniei, dar si stereotipurile si tipurile de excluziune, pe care acestea le experimenteaza in viata de zi cu zi.
Ne dorim sa facem cunoscuta contributia artistica Roma in randul tinerelor si sa incurajam expresivitatea artistica prin prisma identitatii si apartenentei la etnie.
Pe parcursul proiectului vom realiza un scurt documentar video si sesiuni fotografice, care sa surprinda etapele cele mai importante si metoda de arta participativa folosita in interactiunea cu tinerele participante.
Ulterior, pictura va fi expusa in cadrul unor evenimente artistice si comunitare, tinerele avand posibilitatea de a fi cunoscute si de a debuta in mediul artistic.
Proiectul are loc in localitatea Chitila, Jud Ilfov cu sprijinul partenerilor locali: Primaria Chitila si Scoala Gimnaziala Prof. Ion Visoiu din Chitila.