Interviu Stiințescu București – 2019

Home / Noutăți / Interviu Stiințescu București – 2019
Interviu Stiințescu București – 2019

Interviu Stiințescu București – 2019

Acum doi ani și jumătate, Magda și Ionuț Ilie au început să dea o mână de ajutor pentru a face din orașul-satelit al capitalei o comunitate în adevăratul sens al cuvântului.

Text de Vlad Odobescu

Acum mai bine de cinci ani, înainte să lase Bucureștiul pentru Chitila, Magda și Ionuț Ilie nu știau mai nimic despre micul oraș-satelit. Au fost cuceriți însă de atmosfera locului: ieșeau dintr-o capitală sufocantă și aveau verdeață și curățenie. „La 400 de metri de șoseaua principală e un lac și-o pădure care se întind până la Palatul Mogoșoaia. Și ne opream și ne plimbam puțin”, își amintește Ionuț. Cam atât însă. Timp de vreo doi ani după ce s-au mutat în Chitila, au continuat să fie bucureșteni: cei doi copii mergeau la aceeași grădiniță, respectiv la aceeași școală, ei lucrau la aceleași birouri din capitală. Fiecare zi era, însemna, practic, un drum între două vieți.

S-au legat cu adevărat de Chitila atunci când au observat că, atunci când ies împreună în parcul de-acolo, copiii lor interacționează cu cei din comunitate, se joacă împreună, ceea ce în București nu se întâmpla. „Țin minte că am fost impresionați de asta”, spune Ionuț. „Și brusc ne-am gândit: «Stai puțin, ce se întâmplă? Adică spațiul ăsta are și alte valențe decât să venim și să locuim aici?»”. Treptat, și-au mutat copiii la școala din Chitila și au luat contact cu frământările comunității.

Chitila e o fostă comună devenită oraș în 2005, alături de alte localități ilfovene. Avea, la recensământul din 2011, peste 14.000 de locuitori. Populația crește însă constant, în special prin mutarea bucureștenilor care găsesc liniște și locuințe ieftine dincolo de centura capitalei. E o evoluție firească, spune Magda Ilie: „Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în urmă cu 30-40 de ani la țările occidentale o să vedem că tendința asta a fost, de a merge cât mai departe de centrele marilor orașe”. Se construiește foarte mult și foarte repede în Chitila.

citeste in continuare pe site-ul Stiintescu Bucuresti