Un grup de tineri care după sesiuni de analiză și organizare comunitară a avut inițiativa de rezolva o problemă importantă a comunității lor: lipsa unui spațiu special destinat tinerilor din comunitate.
Grupul de inițiativă din comunitatea Chitila, dorește să contribuie la construirea unui parc pentru tineri într-o zonă abandonată și plină de gunoaie din comunitate, prin metoda organizării comunitare, de aducere împreună a actorilor locali, în special a autorităților publice locale.
Acestea sunt testimonialele grupului de mentori americani, care au participat la o prezentare a tinerilor în luna iunie 2015 și training de specialitate echipei de implementare a proiectului.
This is an excellent pilot project. We never had a group of people so young involved in community organizing. I hope this will continue and prove that as long as anybody wants to change something no matter the age or experience, there is always a way” – Elisabeth Balint, Coordonator Professional Fellows Exhange Program, Toledo, OH
I was so impressed. When I first saw the kids that were so young, I thought this would be impossible. But, when I’ve started to work with them and saw their presentation, it felt amaizing” – Kelly Viselman, Mentor, JASC organization, Chicago, IL
Unde?
Cartierul Chitila, este un cartier aflat la marginea sectorului 1, București la limita cu orașul Chitila din județul Ilfov.
În studiile de specialitate, cartierul este descris ca fiind în mare parte populat de persoane de etnie romă și lipsit de o infrastructură adecvată.
În cadrul unor întâlniri cu tinerii din comunitate, am identificat ca una dintre problemele cele mai mari din comunitate, care îi afectează pe aceștia într-un mod direct, este lipsa unui parc pentru tineri în apropiere.
De ce?
Am intrebat în primul rând tinerii, de ce este important pentru ei să aibă un parc în cartierul lor și cum anume le va schimba acest lucru viața.
“Să fiu alături de prietenii mei, să am unde să mă întâlnesc după școală” – Ianis, 10 ani
“Pe stradă sunt mașini; când ne jucăm cu mingea, mereu trebuie să fim atenți, pentru că vin cu viteză și este periculos. Un parc ar fi sigur și un loc perfect pentru toți tinerii să se întâlnească și să discute” – Magda, 14 ani
“Pentru a fi in siguranță și părinții să știe unde suntem”– Andrei, 13 ani
“ Mi-ar plăcea să am un loc curat, cu mult spațiu și să pot sta până mai târziu să ma joc” – Iulian, 12 ani
“Să fac sport și să fim sănătoși” – Andrei C., 13 ani
“Am mulți prieteni și nu ne putem vedea decât la școală, iar apoi trebuie sa ajung acasă. Daca aș avea un parc, aș putea să mai stau, să vorbim și să ne jucam împreună” – Gabi, 12 ani
“Pentru a ne întâlni cu prietenii după școală, sa avem un loc curat în care să stăm și să ne jucăm” – Eva, 13 ani
Cum?
Cum poți demonstra că părerea ta contează și că faci parte dintr-o comunitate unde vrei să schimbi lucrurile în bine, chiar dacă ești la începutul vieții?
Tinerii din Cartierul Chitila, situat la marginea Bucureștiului, au dovedit că pot deveni lideri pentru comunitatea lor și că le pasă!
Cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, acești tineri sunt motivați, implicați, capabili să ia decizii, atunci când sunt provocați și îndemnați să lucreze împreună la rezolvarea problemelor comunității lor” – Extras din Comunicat de presă A.R.S.I.C., 2015
Pe parcursul a șase luni, tinerii au fost îndrumați și instruiți, prin metode specifice de organizare comunitară, cum să identifice nevoia comunității lor, să facă o acțiune în comunitate, să construiască un plan de campanie.
Scopul proiectului este de a dezvolta tinerilor abilități de leadership, luare a deciziilor, motivație, prin metode și instrumente fac parte din procesul de organizare comunitară.
Câteva imagini din cadrul întâlnirilor desfășurate până în acest moment.