Empowering Roma girls through community art este bazat pe un concept unic de implicare a unui grup etnic minoritar dezavantajat in arta comunitara.
Scopul proiectului este de a crea o comunitate puternica de tinere de etnie roma, prin expunerea la informatii, dialog si participare la viata comunitatii, folosind un limbaj universal, care invita la creativitate, exprimare si comunicare, prin tehnica picturii murale si a desenului participativ.
Consideram ca, participarea la un proiect artistic va aduce beneficii directe, atat tinerelor implicate in proiect si comunitatii locale prin expunerea si constientizarea valorilor etnice, cat si publicului larg, prin promovarea dialogului si eliminarea stereotipiilor persoanelor Roma. Magda Ilie – Manager Proiect
Tinerii din comunitate vor participa la o serie de ateliere în cadrul cărora vor explora istoria romilor din Europa si din Romania, vor viziona filme și documentare despre implicarea romilor in proiecte artistice si contributia acestora la cultura romaneasca.
Din randul participantilor, 20 de tinere de etnie Roma vor fi selectate pentru a participa la ateliere de pictura si desen participativ si vor vorbi despre propria experienta de a fi Roma in societatea romaneasca si totodata in comunitatea de care apartin. Tinerele vor avea oportunitatea de a se exprima creativ si de a invata tehnici specializate de pictura, desen si schita, sub indrumarea unui artist local. Împreună cu acesta vor realiza conceptul unui desen de dimensiuni foarte mari (aprox. 10 m lungime), care să exprime identitatea Roma, calitatile si valorile asociate etniei, dar si stereotipurile si tipurile de excluziune, pe care acestea le experimenteaza in viata de zi cu zi.
Ne dorim sa facem cunoscuta contributia artistica Roma in randul tinerelor si sa incurajam expresivitatea artistica prin prisma identitatii si apartenentei la etnie.
Pe parcursul proiectului vom realiza un scurt documentar video si sesiuni fotografice, care sa surprinda etapele cele mai importante si metoda de arta participativa folosita in interactiunea cu tinerele participante.
Ulterior, pictura va fi expusa in cadrul unor evenimente artistice si comunitare, tinerele avand posibilitatea de a fi cunoscute si de a debuta in mediul artistic.
Proiectul are loc in localitatea Chitila, Jud Ilfov cu sprijinul partenerilor locali: Primaria Chitila si Scoala Gimnaziala Prof. Ion Visoiu din Chitila.
Impresii proiect
Subiectul propus participantelor a fost Autoportret de Grup. În urma unor discuții extinse am ajuns la concluzia că prin autoportret înțelegem prezentarea esenței lor, a universului lor interior, atât individual cât și în calitate de grup minoritar și nu doar a înfățișării lor exterioare. De aici s-au creat hărți cu simboluri specifice identității fiecăreia dintre participante și au fost găsite punctele comune dintre ele.
Tehnica folosită a fost una mixtă – ce include colajul, culorile acrilice, foița de aur, desenul în cărbune, spray-uri etc. Participantele au avut puterea totală de decizie asupra felului în care materialele sunt folosite și în care opera de artă este creată și mai apoi finalizată. Suprafața lucrării este una spectaculoasă ca dimensiune, de 16 m2, iar rezultatul a fost unul neașteptat în rândul fetelor, niciuna dintre ele nu are un background artistic și nu a mai lucrat cu suprafețe atât de extinse.
În contemporaneitate, arta nu mai este folosită spre a prezenta o lume nouă, imaginară, nemaivăzută maselor – nu mai prezintă o utopie sau un simulacru, ci are ca rol principal găsirea unor modalități mai bune de a locui lumea în care trăim. Astfel, artistul poate fi fiecare dintre noi, iar experiența creării operei de artă primează. În proiectul EMPOWERING ROMA GIRLS THROUGH COMMUNITY ART, accentul s-a pus pe procesul creării operei de artă, pe identificarea și sublinierea caracteristicilor unei comunități și mai ales pe crearea unei stări pozitive, optimiste și destinse în rândul participantelor. Adina Mocanu – Artist Coordonator
Prin realizarea proiectului ne-am propus să oferim vizibilitate comunității roma și oportunitatea tinerelor de a participa la viața comunității, prin realizarea unui picturi de mari dimensiuni.
Expunerea la informații, dialog și implicare în viața comunității, prin participarea tinerelor la atelierele desfășurate în cadrul proiectului au contribuit la formarea unei comunități locale puternice de tinere roma.
De asemenea, considerăm că participarea la un proiect artistic a adus beneficii directe tinerelor implicate în proiect și comunității, prin expunerea și conștientizarea valorilor etnice, promovarea dialogului și eliminarea stereotipiilor față de persoanele de etnie romă. Magda Ilie – Manager Proiect, Alumna Professional Fellows, 2015.
Multumiri echipei de proiect!
Echipa Alumni
Magda Ilie – Manager proiect
Oana Bacil – Coordonator artistic
Ionela Ciolan – Coordonator comunicare
Colaboratori
Adina Mocanu – Artist Vizual Coordonator
Sorin Gociu – Video si Fotografie
Catalin Manea – Scenograf
Parteneri
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Asociatia Romana Pentru Sprijin si Initiativa Comunitara – ARSIC Romania
Scoala Gimnaziala Prof. Ion Visoiu
Asociatia Fratilor Maristi din Romania
Finantator
Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Alumni Engagement Innovation Fund, 2017
Galerie proiect